ABD’nin Harvard Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Bölümü Program Direktörü Doç. Dr. Duane S. Pinto, erken yaşlardaki kalp krizini birçok nedenin tetiklediğini söyledi.
İSTANBUL - Kadıköy Acıbadem Hastanesi Konferans Salonu’nda düzenlenen “Kalp Krizi Önlenebilir mi?” konulu toplantıda konuşan Doç. Dr. Duane S. Pinto, 50 yaş üzerindeki kişilerin kalp krizini daha yumuşak geçirdiğini, ancak 30 yaş altındakilerde ani ölümler görülebildiğini ifade etti.
Kalp krizindeki en önemli etkenlerden birinin sigara içilmesi olduğunu ifade eden Pinto, sigaranın bırakılması halinde kalp krizi riskinin 1 yıl içinde azaldığını, akciğer kanseri riskinin ise birkaç yıl daha sürdüğünü anlattı.
“Birçok neden kalp krizinin erken yaşlarda ortaya çıkmasını tetikliyor” diyen Duane S. Pinto, ABD’de çocukların obezite sorunu yaşadığını, bunun önüne geçmek için büyük bir çaba sarf ettiklerini kaydetti.
Sporcularda sık sık meydana gelen kalp krizlerine de değinen Pinto, “Sporcularda sıklıkla kalp ritm bozuklukları olur. Buradaki zorluk kalp hastalıklarının doğuştan olması ve fark edilememesidir. Sporun içinde kalp hastalıklarından anlayan bir spor hekimi olmalı, ayrıca sporcuların aile öyküsü da o hekimin elinde bulunmalı” diye konuştu.
- Kalbi beslenme ve egzersiz koruyor!!!
Kalp krizinden ilaç almadan korunmak için sağlıklı beslenme ve egzersiz şart...
İSTANBUL - Türkiye’deki ölümlerin yarısının nedeni olan kalp damar hastalıklarından korunmanın en iyi yolu sağlıklı beslenme ve egzersiz. Uzmanlar, ancak bu sayede ilaca gerek olmadan kolestrol ve kan yağları oranlarının düşürüleceğini ve kalp hastalığı riskinin azaltılacağını vurguluyor.
Eski bir kovboy filmi gibi üç çeşit kolesterol olduğunu belirten New York Kolombiya Üniversitesi’nden Doç. Dr. Özgen Doğan, “İyi kolesterol HDL, kötü kolesterol LDL, çirkin kolesterol ise trigliserid” dedi.
Kalp krizinden korunmak için toplam kolesterol düzeyinin 200’ün, kötü kolesterolün 100’ün, trigliserid düzeyinin 150’nin altında, iyi kolesterolün ise 40’ın üzerinde olması gerekiyor.
Bunun en etkili yolunun da sağlıklı beslenme ve egzersiz olduğunu dile getiren Doç. Dr. Özgen Doğan, “Kişinin kolesterol sorunu varsa diyetini kontrol etmesi, sebze ağırlı beslenmesi, kırmızı etten uzak durması, balık yemesi, yüksek lifli gıdalar ile kolesterolü düşüren fındık, ceviz tüketmesi gerekir. Şeker ve kalp hastalarının LDL’si 70’in, böyle hastalıkları olmayanların ise 100’ün altında olması gerekir. Trigliseridlerinde 150’nin altında tuttulması büyük önem taşır” dedi.
Yüksek trigliserid düzeyini düşürmede omega 3 yağ asidinin de önemli bir rolü var.
Omega 3, hem trigliseridi düşürür hem de kanı sulandırıcı etkiler yapar, kalp riskini azaltır. Balık, keten tohumu ve ceviz gibi maddelerin içinde bulunur.
Aspirin ise sağlıklı kişilere değil, yalnız kalp damar hastası olan kişilere öneriliyor.
40 yaş üstü ve kalp damar hastalığı olmayan kişilerde aspirin kalp krizi riskiniz düşüyor ama kanama riskiniz artıyor. Yani birbirini götürüyor, fayda olmuyor...