Türk Biyokimya Derneği Başkanı Prof. Dr. Nazmi Özer, bitkiler aracılığıyla üretilen aşıların 5-10 yıl içerisinde insanlığın hizmetine sunulacağını belirterek, "Böylece meyve yiyerek bağışıklık kazanılabilecek" dedi. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyokimya Anabilim Dalı Öğretim Üyesi de olan Özer, tüberküloz, sıtma, kanser ve DNA aşılarıyla ilgili yeni gelişmeler olduğunu belirtti. Tüberküloza (verem) karşı Almanya'da geliştirilen, koruyuculuğu eski tip aşıdan daha yüksek olan yeni aşıların (rekombinant aşı) farelerde çok başarılı olduğunu anlatan Özer, bunların insanlarda da deneme aşamasında olduğunu söyledi. Özer, Hindistan'da sıtmaya karşı geliştirilen aşının ise saha çalışmaları aşamasında olduğunu ve insanlarda denendiğini belirtti. Kanser gelişmesini önlemeye yönelik aşıların da geliştirildiğini bildiren Özer, bunların deney hayvanlarında başarılı olduğunu, kanser tedavisine yönelik aşılar üzerindeki çalışmaların hızla devam ettiğini söyledi. Yeni geliştirilen DNA aşılarıyla ilgili bilgi veren Özer, "Parazitlerin, mikropların kalıtsal yapılarını (DNA) anladıkça birçok parazit ve bakteriye karşı etkili, geniş hedefli aşılar yapılabiliyor. Bu asalak ya da mikroplardaki ortak gen dizileri hedef seçilerek DNA aşıları üretiliyor" dedi.